emmanuelvierin.jpg

Home

Monografie

Oeuvre - catalogus

Opzoeken van werken

Signatures

Gedetailleerde schilderijen

Tentoonstellingen

Contacts

Monografie (vervolg)


Emmanuel Viérin (1869-1954) – Biografie

Isabelle De Jaegere (*)   - Conservator Broelmuseum Kortrijk -

EmmanuelVierin
Murray Urquart, Portret van Emmanuel Viérin, 1907, houtskool, pastel en potlood op papier, 82 x 100 cm, privé-verzameling.

Een artistieke familie

Emmanuel Viérin werd op 30 juni 1869 in Kortrijk geboren als tweede zoon van Constant Viérin (1831-1895) en Mathilde Laridon.(1) Zijn grootvader Jean Grat(1798-1886) was afkomstig uit de Aosta-vallei in Piemonte (Italië). De ouders Viérin hadden een bloeiende zaak in laken voor Vlaamse kapmantels. Hun winkel en woning bevond zich in een van de huizen rond de oude Hallen van Kortrijk.

EmmanuelVierin
Emmanuel Viérin in zijn atelier - Het geboortehuis van Emmanuel Viérin op de kortrijkse Grote Markt, op de hoek van het huizenblok rond de Halle (links, met lichtgekleurd dak)

Vader Viérin, een fervente liefhebber en beoefenaar van de kunst, inspireerde zijn zoon ongetwijfeld tijdens hun bezoeken aan het begijnhof, het Museum voor Schone Kunsten in de Begijnhofstraat en de tentoonstellingen van de 'Société pour l'encouragement des Beaux-Arts' op de verdieping van de Grote Hallen.(2)

Het tekentalent van Emmanuel kwam al snel tot uiting. Tekenen en schilderen werden zijn passie. Op 15-jarige leeftijd, na het derde jaar Latijnse humaniora, verliet hij dan ook de middelbare school en ging zijn talent verder ontwikkelen aan de Kortrijkse Academie voor Teken- en Schilderkunst.(3) Bij Kamiel Algoed (+1909) volgde hij de lessen in ornament, masker en antiek beeld, en op zondag bij Hendrik Depondt (1842-1897) portretschilderen. Emmanuel Viérin was veruit de beste leerling van de academie. In die periode schilderde hij al in open lucht, terwijl het pleinairisme nog niet hoog aangeschreven stond. Dit getuigde van zijn vooruitstrevende kunstzin. Hij vervolmaakte zijn opleiding aan de Koninklijke Academie in Antwerpen.(4) Zijn leermeester daar, de beroemde landschapschilder Joseph Coosemans (1828-1904), moedigde hem sterk aan en had een belangrijk aandeel in zijn opleiding. Volledig in de trant van de nieuwe kunstopvattingen van zijn tijd trok Emmanuel Viérin eropuit, naar het platteland en meer bepaald naar de streek van Genk, Tervuren en de Kempen om zijn landschapschilderkunst te verfijnen. Ook de reis naar het buitenland ontbrak niet. In 1894 ging Viérin via Spanje (Cordoba, Toledo, Malaga en Granada) meer dan zes maanden op studiereis naar Algerije (Constantina en Biskra), waar hij onder anderen de Franse romanschrijver André Gide ontmoette.

Emmanuel Vierin Marguerite Bataille
Emmanuel Viérin en Marguerite Bataille

In 1896 huwde Emmanuel Viérin Marguerite Bataille uit Duinkerke.(5) Ze gingen in de Groeningelaan in Kortrijk wonen. Na een tijd verhuisden zij naar de Boulevard du Midi nr. 85. Ooor het veranderen van de straatnamen werd hun adres later de Vanden Peereboomlaan nr. 24, maar het betreft hetzelfde huis.(6) Deze grote tweewoonst voor de twee broers Emmanuel en Joseph was door Joseph zelf ontworpen.(7) Een van de twee huizen heette 'Stella Maris'. Stijn Streuvels schrijft: 'Jozef en Emmanuel Viérin zijn de eersten geweest die op de nieuw aangelegde Vandenpeerenboomlaan hun eigen woning hebben gebouwd, ontworpen in moderne stijl: 't geen toen heel wat opzien heeft verwekt, maar den stoot heeft gegeven om het "nieuwe" in te burgeren in smaak inzake bouwtrant.'

EmmanuelVierin
‘En route pour le travail’: Emmanuel Viérin, Paul Verdussen en Frans Steenackers te Genk.1893 - Het zilveren jubileum van het echtpaar Viérin samen met de zeven kinderen, 1921

Joseph Viérin (1872-1949), de jongere broer van Emmanuel, studeerde in 1896 af als architect aan het Hoger Instituut Sint-Lucas in Gent. Hij werd de eerste architect van de gerenommeerde architectenfamilie. Joseph Viérin is beroemd geworden door zijn architectuur en door het feit dat hij de leiding had over de wederopbouw van Nieuwpoort en Diksmuide na de Eerste Wereldoorlog.(8)

Emmanuel en Joseph waren als twee handen op één buik. Ze ontwierpen niet alleen samen modellen voor de pottenbakkerij van Laigneil (zie verder) maar werkten vaak samen aan het ontwerpen en inrichten van huizen.

Stella Maris
Villa 'Stella Maris' in de Vanden Peereboomlaan nr. 24 te Kortrijk

Rond de eeuwwende viel de Belgische kust erg in de smaak van de gegoede burgerij. Die bouwde er in de duinen villa's en landhuizen als vakantieverblijf. Ook Emmanuel Viérin had een buitenverblijf aan de Belgische kust, villa 'De Zonnebloemen' in De Panne. In 1901 spreekt hij ook overeen 'Villa Cécile' in De Panne. Uit zijn correspondentie met Joseph Stübben, een beroemde Duitse architect-stedenbouwkundige die plannen tekende voor de aanleg van De Haan, Duinbergen en Knokke-Het Zoute, blijkt dat zij samen drie villa's aan de kust hebben gebouwd.(9)

Ter Wilgen
Villa 'Ter Wilgen'te Duinbergen - Viérin woning aan de Jan Bethunelaan nr. 12

Ter Wilgen
« Ter Wilgen », een van de eerste huizen in Duinbergen, waarin Emmanuel Viérin en zijn gezin hun vakantie doorbrachten. Nu gelegen 8 Meeuwendreef, geniet het sinds 2003 de status van beschermd monument.


Binnen Ter Wilgen

Binnen Ter Wilgen

Binnen Ter Wilgen
« Ter Wilgen » binnen foto's.

(*) Met dank aan Delphine Deleersnyder voor het voorbereidende werk.
1 Het gezin Viérin-Laridon telde vijfzonen: Arthur, Emmanuel, Robert, Joseph en Raphaël.
2 Hélène Huyghebaert,1985,p.10;Frans De Vleeschouwer,1935,pp.14-16.
3 De Kortrijkse Academie voor Teken- en Schilderkunst leidde sinds 1740 talrijke kunstenaars op. In 1804 kreeg de academie het jezuïtencollege in de Heilige Geeststraat ter beschikking. Ook de Nijverheidsschool kreeg daar een onderkomen en beide werden in 1866 onder 6en bestuur verenigd. Pas in 1926 kreeg de academie opnieuw een autonoom beheer. Ze verhuisde in 1931 naar de Houtmarkt in de voormalige rijkswachtkazerne waar ze ook nu nog gevestigd is.
4 Tijdens zijn studietijd in Antwerpen woonde hij twee jaar op een studentenkamer aan het Conscienceplein nr. 7 (1892-1894).
5 Het echtpaar kreeg zeven kinderen: één dochter en zes zonen. Willem (1897-1981), Joseph (1898-1982), Emmanuel (1899-1987), Cécile (1900-1992), Pierre (1903-1973), Stephen (1904-1972) en Jacques (1909-1991).
6 In 1910 werd de naam yan de Boulevard du Midi veranderd in Pieter Tacklaan, later Minister Tacklaan. Nu loopt de Minister Tacklaan van de Doorniksewijk tot aan de Minister Vanden Peereboomlaan. De Vanden Peereboomlaan heette tot 1902 Avenue du Midi prolongé'.
7 StijnStreuvels, 1954, pp. 37-38.
8 Hij tekende landhuizen (bv. 'Het Lijsternest' van Stijn Streuvels), ker-ken in heel Vlaanderen (bv. de kerk en het klooster van de dominicanen in Het Zoute), hotels (bv. Hotel Memling in Het Zoute en Palace Hotel op de dijk in Zeebrugge), stations (bv. Adinkerke-De Panne), kloosters, waaronder Bethanie en een belangrijke uitbreiding van Zevenkerken, en tal van restauraties en kasteien zoals 'Vindevogel' in Waregem, het Groeningemuseum in Brugge enz. ('Jozef Viérin 1872-1949', in: De Panne leeft, jg. xxv, nr. 7, pp. 1-8).
9 Na de Eerste Wereldoorlog vroeg Stubben aan Viérin of hun villa's niet te veel schade hadden opgelopen. Viérin antwoordde dat de villa's in erbarmelijke toestand waren en dat vooral de meubels erg hadden geleden.


(c) Vereniging « Emmanuel Viérin 1869-1954 » - 2022